Gezondheid en veerkracht
Investeren in veerkrachtige medewerkers loont. Het voorkomt een hoog ziekteverzuim en geeft tevredenheid en werkgeluk. Natuurlijk is niet alles te voorkomen.
Stress en burn-out klachten liggen in de huidige snelle en chaotische tijd op de loer. Als werkgever kun je preventief actie ondernemen. Door jouw medewerkers te trainen, open te zijn, in gesprek te blijven, vertrouwen te geven en goed te luisteren, ontstaat bewustwording en herkenning.
De begeleiding van medewerkers met stressklachten, burn-out of andere gezondheidsklachten is een proces van tijd, aandacht en vertrouwen. Werkgevers ontbreekt het vaak aan de tijd en kennis om hier zelf mee aan de slag te gaan. En er zijn wachtlijsten in de GGZ. Reden te meer om als werkgever Reflectie in te schakelen.
Het is ook van belang om duurzame inzetbaarheid en het verlagen van het ziekteverzuim structureel op de agenda te houden, op allerlei manieren én in alle lagen van de organisatie. Vitaliteit en belastbaarheid van medewerkers veranderen immers onder invloed van leeftijd, ontwikkelingen in loopbaan en veranderingen in de levensloop. De dertiger die in het spitsuur van het leven werk en gezin in balans moet houden heeft andere behoeften dan de vijftiger die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Een goede match tussen arbeidsinhoud en de belastbaarheid van de medewerker is daarom ook een voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid.
Reflectie ondersteunt bij het organiseren van trainingen en/of workshops op dit gebied. Zodat jij als werkgever aan jouw medewerkers handvatten geeft, om eigen regie te voeren en te houden op hun energiehuishouding en dus hun gezondheid en veerkracht.
CSR-begeleiding
Als psycholoog en partner van CSR CSR Expertisecentrum stress en veerkracht, begeleid ik preventief mensen die kampen met stressklachten en/of dreigen uit te vallen.
Van curatieve begeleiding is sprake als er al uitval is. Natuurlijk in goed overleg met de arbodienst/bedrijfsarts, om er voor te zorgen dat de medewerker afgestemde zorg en begeleiding krijgt en duurzaam inzetbaar blijft.
Blijven werken
Aan het werk blijven of weer gaan is van het grootste belang. Werken is essentieel in het herstel. Echter soms is het nodig om eerst te zorgen dat roofbouw stopt en het herstelvermogen weer op orde komt. Tot rust komen en herstellen, gedrag veranderen en duurzaam herstel en re integratie, zijn de fasen die elkaar opvolgen. Het vroegtijdig opstarten van doelgerichte begeleiding, praktisch en stapsgewijs, helpt om de medewerker, jouw collega, weer duurzaam op de been te krijgen.